Ρ. Σβίγκου: Υπάρχει πολιτική ευθύνη για τις υποθέσεις διαφθοράς

«Δεν είναι τυχαίο ότι μιλάμε για τον κ. Τσοχατζόπουλο που ήταν υπουργός Άμυνας σε κυβέρνηση Σημίτη, τον κ. Παπαντωνίου που ήταν επίσης υπουργός Άμυνας σε κυβέρνηση Σημίτη. Και θα έλεγα ότι, πέρα από τις διαρροές από το ΚΙΝΑΛ θα περιμέναμε χτες μια επίσημη ανακοίνωση από την πλευρά της κ. Γεννηματά, όπως επίσης και μια επίσημη δήλωση από την πλευρά του κ. Σημίτη. Γιατί όταν μιλάμε για δυο υπουργούς Άμυνας επί κυβερνήσεων Σημίτη, προφανώς δεν πρόκειται για σύμπτωση, αλλά για την έκφραση ενός γενικότερου φαινομένου» ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Συνέντευξη της Ράνιας Σβίγκου, εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, στην εκπομπή «Απευθείας» της ΕΡΤ (Κ. Λασκαράτος, Μ. Μιχελιδάκη, Ν. Μερτζάνης):

  • Εργαλειοποιείτε τη Δικαιοσύνη, κα Σβίγκου; Είπε ο κ. Πολάκης στην Κεντρική Επιτροπή να μπει κανένας φυλακή και βάλατε δύο και τον κ. Παπαντωνίου και τη σύζυγό του; Αμέσως;

Ο κ. Πολάκης είχε “συμβουλέψει” και τον κ. Παπαντωνίου και τον κ. Τσοχατζόπουλο για το πώς να διαχειριστούν τα ζητήματά τους όταν ήταν υπουργοί και κατέληξαν τελικά στη φυλακή.

Προφανώς πρόκειται για γελοιότητες, όταν προσπαθεί είτε η Ν.Δ. είτε το ΠΑΣΟΚ να μιλήσουν για παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ στη δικαιοσύνη, όταν είναι πασιφανές ότι βλέπουμε την έκφραση του πιο σάπιου συστήματος διαφθοράς ενός συστήματος ατιμωρησίας του παλιού πολιτικού συστήματος, που θεωρούσε ότι μπορούσε να πλουτίζει σε βάρος του ελληνικού λαού χωρίς να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και χωρίς, βέβαια, να θεωρεί ότι θα αναγκαστεί ποτέ να δώσει λογαριασμό σε κανέναν για αυτά που έκανε.

Και, βέβαια, δεν είναι τυχαίο ότι μιλάμε για τον κ. Τσοχατζόπουλο που ήταν υπουργός Άμυνας σε κυβέρνηση Σημίτη, τον κ. Παπαντωνίου που ήταν επίσης υπουργός Άμυνας σε κυβέρνηση Σημίτη. Και θα έλεγα ότι, πέρα από τις διαρροές από το ΚΙΝΑΛ θα περιμέναμε χτες μια επίσημη ανακοίνωση από την πλευρά της κ. Γεννηματά, όπως επίσης και μια επίσημη δήλωση από την πλευρά του κ. Σημίτη. Γιατί όταν μιλάμε για δυο υπουργούς Άμυνας επί κυβερνήσεων Σημίτη, προφανώς δεν πρόκειται για σύμπτωση, αλλά για την έκφραση ενός γενικότερου φαινομένου …

  • Δεν είπε, όμως, το ΚΙΝΑΛ ότι έχει από το 2007 έχουν τεθεί εκτός παράταξης; Ο κ. Παπαντωνίου.

Τι θα έλεγαν;

  • Τι άλλο να κάνουν όμως τώρα;

Τι, τι άλλο να κάνουν; Είχαν αυτούς τους ανθρώπους υπουργούς Άμυνας. Οπότε, είτε γνώριζαν και συγκάλυπταν, είτε δεν γνώριζαν και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο έχουν επίσης πολιτική ευθύνη.

Η πολιτική ευθύνη του κ. Σημίτη, αλλά και της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ είναι πασιφανής και την αντιλαμβάνονται όλοι οι πολίτες. Δεν τους παρέσυραν αυτούς τους δύο υπουργούς.

  • Θεωρούν ότι …. με το να τους διαγράψουν τελικά από το ΠΑΣΟΚ. Αυτό θεωρούν.

Έχει διαγραφεί ο κ. Παπαντωνίου;

  • Από το 2007.

Το θυμάστε αυτό το 2007;

  • Εγώ δεν το θυμάμαι, σας λέω τι λένε….

Σκεφτείτε τη συζήτηση που έγινε στη Βουλή για το πόρισμα της Βουλής για την υπόθεση Παπαντωνίου. Εκεί έλειπαν και ο κ. Μητσοτάκης και η κα Γεννηματά. Ούτε τότε είδαμε το ενδιαφέρον των δυο ηγετών της αντιπολίτευσης να υπάρξει φως και διαφάνεια σε αυτή την υπόθεση. Αυτό δεν είναι τυχαίο.

  • Παρόλα αυτά, κα Σβίγκου, αν πάμε στην υπόθεση του κ. Παπαντωνίου, τα πρώτα στοιχεία ήρθαν από τη λίστα Λαγκάρντ που ήταν το 2012.

Την λίστα Λαγκάρντ, την οποία είχαν κάποιοι στα συρτάρια τους, τη χάσανε..

  • Τα οποία, όμως, βγήκαν μετά και….

Μετά έστειλαν δημοσιογράφους στη φυλακή…

  • Βγήκαν, όμως, στοιχεία. Έτσι; Επί δικών τους κυβερνήσεων.

Τα στοιχεία βγήκαν μετά από μεγάλη πολιτική πίεση, μετά από δημοσιογραφικές αποκαλύψεις και χωρίς να ζητήσει ποτέ κανένας συγνώμη για τη μεταχείριση που είχε η λίστα Λαγκάρντ, που την είχαν κρύψει επαναλαμβάνω στα συρτάρια. Και γι’ αυτό το πράγμα κανένας δεν έχει ζητήσει συγνώμη…

  • Δεν ήταν μόνο η λίστα Λαγκάρντ, ήταν και η λίστα Μπόργιανς που ήρθε μετά και έδωσε στοιχεία.
  • Ήταν τυχαίο το γεγονός ότι όλο αυτό έγινε τώρα, που σας κατηγορούν δηλαδή για το τάιμινγκ, τώρα που υπάρχει πρόβλημα στις σχέσεις του κ. Κοτζιά με την κυβέρνηση;

Ένα – ένα. Καταρχάς…

  • Όχι, όχι. Σας κατηγορούν ότι αλλάζετε την ατζέντα.

Στη ΝΔ θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί, να εμπιστεύονται τη δικαιοσύνη να στηρίζουν και έμπρακτα και όχι μόνο με τα λόγια το έργο της. Γιατί υπάρχουν λειτουργοί της δικαιοσύνης, οι οποίοι προσπαθούν να κάνουν το έργο τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και δεν θέλουν να βλέπουν το πολιτικό σύστημα να ξιφουλκεί για τις υποθέσεις που αυτοί χειρίζονται με συνέπεια και με υπευθυνότητα.

Ευτυχώς δεν ακούσαμε τις γελοιότητες περί σκευωρίας, που είχαμε ακούσει το προηγούμενο διάστημα από τη Ν.Δ. και από το ΚΙΝΑΛ σχετικά με τη Novartis. Αυτό είναι θετικό.

Βλέπουμε, όμως, κάποιες υπόνοιες, κυρίως από εφημερίδες του αντιπολιτευτικού Τύπου. Θεωρώ ότι προσφέρουν κακές υπηρεσίες και στον ίδιο τον κ. Παπαντωνίου, τον οποίο προσπαθούν τώρα να τον προστατεύσουν.

  • Μας έλεγε νωρίτερα εδώ η συνάδελφος η Έλλη Τριανταφύλλου ένα στοιχείο που χρησιμοποίησε και η Ν.Δ., λέγοντας ότι εσείς αυτή τη στιγμή ζητάτε από το ΚΙΝΑΛ να κάνει πιο σαφείς τοποθετήσεις πάνω στην υπόθεση Παπαντωνίου και στο αν πραγματικά το DNAτου έχει αλλάξει και ουσιαστικά φεύγει από το παρελθόν, τη στιγμή που εσείς στην Κεντρική Επιτροπή και πρώτα στην Πολιτική Γραμματεία έχετε έναν πασοκογενή, όπως χαρακτηρίζεται ο κ. Κοτσακάς.

Δηλαδή, σημαίνει ότι όλο όσοι έχουν περάσει από το ΠΑΣΟΚ ή όσοι πήγαν μετά στο ΚΙΝΑΛ έχουν πάρει μίζες;

  • Εγώ δεν μπορώ να το θέσω εδώ, ούτε έχω τέτοια στοιχεία προς θεού.

Αυτό κατ’ αρχήν αν χρησιμοποιηθεί ως επιχείρημα από κάποια στελέχη που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο ΚΙΝΑΛ, θα έλεγα ότι πρώτα στρέφεται ενάντια στους ίδιους. Γιατί προσπαθούν να παρουσιάσουν ένα γενικευμένο σύστημα διαφθοράς εντός του κόμματός τους.

Εγώ θα σας έλεγα ότι από το ΠΑΣΟΚ έχουν περάσει χιλιάδες άνθρωποι, έχουν περάσει άνθρωποι που δεν έχουν εμπλακεί ποτέ σε τέτοιες υποθέσεις. Και ένας τέτοιος άνθρωπος είναι και ο κ. Κοτσακάς, ο οποίος δεν έχει περάσει ποτέ από το υπουργείο Άμυνας ούτε ποτέ είχε σχέσεις με κονδύλια και με αμυντικούς εξοπλισμούς. Και αυτό είναι γνωστό τοις πάσι. Και στη Ν.Δ., όπως βέβαια και στο παλιό του κόμμα.

  • Λέει πάντως η Ν.Δ. ότι, εμάς μας εγκαλείτε για τον κ. Παπαντωνίου που δεν ήταν ποτέ δικό μας στέλεχος, αλλά να τον Κοτσακά τον βγάζετε από πάνω σας που ήταν δίπλα στον Άκη.

Νομίζω ότι το θράσος της Ν.Δ. είναι μεγαλύτερο από την ανοησία και τη βλακεία της. Γιατί όταν έχεις να αντιμετωπίσεις ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα όπως αυτό της διαφθοράς και όταν υπάρχει μια μεγάλη αναξιοπιστία των πολιτών απέναντι στην πολιτική, όπου θεωρούν γενικευμένα ότι το Κοινοβούλιο, ότι οι κυβερνήσεις έχουν βυθιστεί σε τέτοια φαινόμενα, θα περίμενα από τη Ν.Δ. να αντιμετωπίσει πιο σοβαρά το ζήτημα αυτό, να κατανοήσει και τις δικές της ευθύνες. Γιατί οικοδόμησε μαζί με το ΠΑΣΟΚ ένα σύστημα το οποίο ήταν διάτρητο από όλες τις μεριές και στις συμβάσεις και στις προμήθειες και στους εξοπλισμούς.

Τα βρήκαν και τα έκαναν αυτά οι υπουργοί για τους οποίους μιλούσαμε πριν. Υπήρχε ένα ολόκληρο σύστημα και υπήρχε κυρίως μια αίσθηση ατιμωρησίας. Πίστευαν ότι δεν θα τους πιάσουν ποτέ. Γιατί όλο το σύστημα είχε φτιαχτεί με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχουν δικλίδες προστασίας και ασφαλείας αυτών των προσώπων.

  • Αυτά τα οποία ακούστηκαν ήταν πάρα πολύ χοντρά από τον κ. Κοτζιά στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο. Και λέει κανείς, δηλαδή….

Στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο δεν ήμουν ούτε εγώ παρούσα, ούτε εσείς ήσασταν παρόντες και παρούσες…

  • Ρεπορτάζ διαβάζουμε και αυτά που αν είναι αληθινά και έχουν ειπωθεί… δεν το ξέρουμε

Υπάρχουν πράγματα που έχουν γραφτεί και είναι πραγματικά ανάξια σχολιασμού.

Και αυτά που έχει πει ο κ. Κοτζιάς. Ό,τι είπε ο κ. Καμμένος είναι ανάξιο σχολιασμού; Δεν έχουν ειπωθεί ποτέ;

Λέω για τις κατηγορίες περί Σόρος. Είναι ανάξιες σχολιασμού και ειλικρινά δεν πιστεύω ότι μπορεί να είπε αυτά τα πράγματα ο κ. Καμμένος. Αλλά δεν θα ήθελα να σταθώ εκεί.

Γιατί γίνεται ένας μεγάλος διάλογος γύρω από το υπουργικό συμβούλιο, αλλά ξεχνούμε ένα μεγάλο θέμα το οποίο έχει απασχολήσει τα τελευταία υπουργικά συμβούλια που είναι η συμφωνία των Πρεσπών.

Εκεί, λοιπόν, και με την ανάληψη του υπουργείου Εξωτερικών από τον ίδιο τον πρωθυπουργό φαίνεται η προσήλωση της κυβέρνησης και η σταθερότητά της στη γραμμή της επίλυσης του Μακεδονικού. Και βλέπουμε την προσπάθεια να επιλυθεί ένα ζήτημα το οποίο ταλάνισε τη χώρα μας επί 25 χρόνια .

Θα έλεγα, λοιπόν, ότι όλες αυτές οι συζητήσεις και όλες αυτές οι θεωρίες συνομωσίας είναι, όπως είπα και πριν, ανάξιες σχολιασμού. Πίσω από τις δυο κυβερνήσεις και πίσω από αυτή τη συμφωνία υπάρχει το όραμα των δυο λαών, του ελληνικού λαού και του λαού της γειτονικής μας χώρας, που θέλουν να πορευτούν τις επόμενες δεκαετίες με φιλία, με ειρήνη, θέλουν να βάλουν τέλος στον αδιέξοδο εθνικισμό. Θέλουν στα Βαλκάνια να επικρατήσει ειρήνη και σταθερότητα.

Αυτό είναι κάτι το οποίο δεν μπορούμε να το ξεχνούμε από το δημόσιο διάλογο με διάφορες συζητήσεις άλλες που γίνονται. Και θα έπρεπε πραγματικά να συζητήσουμε για το πώς βλέπουμε τη χώρα μας για τα επόμενα χρόνια και τι ακριβώς στρατηγικό ρόλο θα θέλαμε να παίξει.

Και εδώ να τονίσω, επειδή αναφερθήκατε πριν και στον κ. Κοτζιά τη μεγάλη συμβολή του πρώην υπουργού Εξωτερικών στο να ανακτήσει η χώρα μας το στρατηγικό της ρόλο στα Βαλκάνια και στο να μπορέσει να συζητήσει αλλά και να σχεδιάσει τα επόμενα βήματα για την ίδια μέσα στα Βαλκάνια.

  • Πάντως, δεν είναι ανέφελος ο ουρανός. Έτσι δεν είναι; Υπάρχουν αντιδράσεις και στον ΣΥΡΙΖΑ. …το θέμα είναι όταν αυτές οι αντιδράσεις είναι έντονες.

Ποτέ δεν είναι ανέφελος ο ουρανός. Θα σας έλεγα αυτή τη στιγμή, όμως, ότι αυτό που προέχει για όλους μας, και για εμάς και για τους ΑΝΕΛ, με όλες τις διαφωνίες μας για τη συμφωνία των Πρεσπών, είναι να ολοκληρωθεί το έργο της κυβέρνησης.

Τις επόμενες εβδομάδες θα συζητήσουμε και θα ψηφίσουμε στη Βουλή πολύ σημαντικά και θετικά νομοθετήματα τα οποία εξήγγειλε και ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, τα οποία έρχονται να επουλώσουν τις πληγές της κοινωνίας, τα οποία έρχονται να βάλουν σε άλλη τροχιά ανάπτυξης την ελληνική οικονομία. Αυτό είναι το κρίσιμο. Το κρίσιμο είναι πώς θα ολοκληρωθεί ο οδικός χάρτης της κυβέρνησης χωρίς, βέβαια, να υπάρχει καμία αμφισβήτηση του ποια είναι η γραμμή. Η γραμμή είναι μία όσον αφορά στην εξωτερική πολιτική και εκφράζεται από τον πρωθυπουργό.

  • Αν ο κ. Καμμένος πάρει όσους υπουργούς τον ακολουθήσουν, προέρχονται από τους ΑΝΕΛ και τον ακολουθήσουν και κατέβει από το τρένο, έρχεται πιο κοντά η κάλπη; Οι εθνικές εκλογές; Ή δεν αλλάζει το πολιτικό χρονοδιάγραμμα ούτε σε αυτή την περίπτωση;

Το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης είναι δεδομένο, το έχει πει ο ίδιος ο πρωθυπουργός και στόχος είναι η λήξη της τετραετίας.Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ έχει δηλώσει ότι όταν έρθει η συμφωνία των Πρεσπών θα φύγουν από υπουργοί τα στελέχη των ΑΝΕΛ. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν αλλάζει το γεγονός ότι υπάρχουν και οι πολιτικοί, όμως και οι κοινοβουλευτικοί όροι για τη λήξη της τετραετίας.

Ακριβώς επειδή ο κ. Καμμένος επίσης έχει τονίσει και έχει καταστήσει ξεκάθαρο ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να συνδράμει στα σχέδια της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ρίξει την κυβέρνηση.

  • Ναι, ανάβει όμως φωτιά στα θεμέλια έτσι; Από μέσα. Δηλαδή, όταν μεταφέρει ο κ. Κοτζιάς από μέσα αυτά τα πράγματα που ακούστηκαν, όπως λέει ο ίδιος, στο υπουργικό και μόνο εκείνος μπήκε στο να του αντιπαρατεθεί και να του απαντήσει περί χρηματισμών…

Επαναλαμβάνω ότι δεν ήμασταν στο υπουργικό συμβούλιο, οπότε δεν μπορούμε να σχολιάσουμε ένα τέτοιο θέμα και εγώ δεν θα ήθελα να σχολιάσω τις δηλώσεις του κ. Κοτζιά για ένα γεγονός στο οποίο δεν ήμουν καν παρούσα.

 

left.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί